مسئله اقتصاد در خانواده و اجتماع، نیاز به آموزش و یادگیری دارد
مسئله اقتصاد در خانواده و اجتماع، به طور حتم نیاز به آموزش و یادگیری دارد ولی متاسفانه بسیاری از افراد ، توجهی به یادگرفتن این مهارتها (شیوه های مدیریت اقتصادی و چگونه خرج کردن) ندارند و همین عدم مهارت آموزی های اقتصادی، سبب می شود که اغلب خانواده ها، تنها راه حل مشکلات اقتصادی شان را در به دست آوردن ثروت بیشتر بدانند.
مولا علی (علیه السلام) در این مورد تعبیری دارند که می فرمایند:
«التَّدْبیرُ نِصْـفُ الْمَعُونَـةِ؛ تدبیر داشتن، خود نصف هزینه هاست».
اگر افراد در مسائل اقتصادی اهل فکر و تدبیر بوده و در این زمینه آموزش ببینند و به آن عمل کنند؛ این مسئله خود ، معادل نصف هزینه هاست!!! یعنی خیلی خوب و به راحتی می توانند هزینه های زندگی خود را مدیریت کنند.
فکر اقتصادی داشتن و به روشهای اقتصادی مسلط بودن مسئله فوق العاده با اهمیتی است. باید باید باید، برای کنترل خانواده سعادتمند آنرا بیاموزیم.
حضرت علی (علیه السلام) در روایتی دیگر می فرمایند:
«اذا ارادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَیْراً الْهَمَهُ الْاقْتِصادَ وَ حُسْنَ التَّدْبیرِ وَ جَنَّبَهُ سُوءَ التَّدْبیرِ وَ الْاسْرافَ؛ اگر خداوند خیر بنده ای را بخواهد، به او الهام می کند که به سراغ میانه روی رود و مسائل اقتصادی را خوب تدبیر کند و از اسراف و بد تدبیر کردن او را دور میکند».
مراقب باشیم که از این عبارت امیر مومنان _ وقتی خدا خیر بنده ای را بخواهد_ معنای “جبر” را دریافت نکنیم. به طور مثال افراد تصور کنند که اگر در زندگی تدبیر ندارند به این دلیل است که خداوند به آنها الهام نکرده است.
این خود بنده است که با رفتارش خواست خداوند و الهام الهی را جذب و جلب می کند. خداوند همه بندگانش را دوست دارد، این عملکرد انسانهاست، که قلبشان را برای پذیرش الهام های خداوند آماده میکند.
در این حدیث ارزشمند، به این نکته مهم اشاره شده است که؛ اگر کسی واقعا اهل میانه روی و تدبیر در مسائل اقتصادی در زندگی باشید، به طور حتم مورد لطف خداوند تبارک و تعالی قرار خواهید گرفت.
استاد محمد شجاعی/سایت منتظران منجی