اقتصاد اسلامی نباشد، جامعه به سمت سکولاریسم میرود
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح؛ حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدکاظم رجائی، دانشیار گروه اقتصاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتوگویی به مباحثی همچون وجود یا عدم وجود اقتصاد اسلامی؛ بانکداری اسلامی؛ نرخ بهره؛ مالکیت زمین و تأثیرپذیری اقتصاد اسلامی از سوسیالیسم پرداخته است که در ادامه متن آن از نظر میگذرد.
*با توجه به زمزمهها و صحبتهایی که مطرح میشود آیا علمی به نام علم اقتصاد اسلامی داریم یا نه؟
لازمه پاسخگویی به این سؤال و اینکه منشأ این سؤال در کجا است این است که ابتدا مروری بر شکلگیری علم اقتصاد انجام بدهیم و اینکه چگونه شد که گفتند اقتصاد یک علم است و«economic science» مطرح شد و گفته شد اقتصاد مثل فیزیک و شیمی، یک علم است و ارزشها در اقتصاد جایی ندارد.
گفته شد اقتصاد یک دانش جهان شمول است و به عبارتی سیره عقلا است و فرقی نمیکند شما مسلمان، مسیحی، یهودی یا لائیک باشید. اقتصاد یک علم و تخصص است و ضرورتهای زندگی اقتضا کرده و قوانینی شکل گرفته است و این قوانین قوانین عام و همگانی است و فرقی نمیکند جامعه اسلامی باشد یا غیر اسلامی باشد. گفته شد بازار و مکانیسم بازار و عرضه و تقاضا است.
*خواستگاه علم اقتصاد کجا است؟
واقعیت مسأله این است آنچه ما بهطور مدون و از معلم اول ارسطو داریم؛ ایشان علوم را به سه گروه نظریه، هنر و تدبیر تقسیم کردهاند. میگوید نظریه از جنس هستها واقعیتها است. هنر از جنس ساختن است و تدبیر از جنس ارزشها و بایدها و نبایدها است.
اقتصاد را تحت عنوان تدبیر منزل و ذیل تدبیرها در نظر گرفت. یعنی از سنخ بایدها و نبایدها و هنجارها و ارزشها قرار داد.
مدل ارسطو تا قرن ۱۳ و ۱۴ که ما مدرسیون یا اسکو لاستیکها را مشاهده میکنیم وجود دارد آنها هم در طبقهبندی علوم بحثهای الهیات را که مطرح میکردند سپس مباحث فلسفه اخلاق را ذکر میکردند و فلسفه اخلاق را به حقوق و سیاست تفکیک میکنند و مباحث مربوط به اقتصاد نیز ذیل فلسفه اخلاق مطرح میشد.این جریان ادامه پیدا میکند و تا نقطه صفر توسعه یعنی ۱۵۰۰ و بعد بهجایی میرسیم که اقتصاد میخواهد آرام آرام به عنوان یک دانش مطرح شود.
هاچسون استاد آدام اسمیت که در دانشگاه گلاسکو در اسکاتلند تدریس میکرد همین مشی ارسطو مدرسیون در قرن ۱۳ را ادامه میدهد و مباحث الهیات مطرح میشد و شاخهای از الهیات بحث فلسفه اخلاق بود و بحث مباحث ارزشی بود و آنجا ارائه میشد که خوبی چیست و ملاک بدی چیست و این مباحث مطرح میشد و ذیل مباحث اخلاق یک بحث تحت عنوان مباحث اقتصادی ارائه میشد.ادامه را بخوانید….
http://meftaah.com/خروجی-سیره-عقلای-غرب،-استثمار-است-اقتص/
?توجه:درج مطالب غیراز بیانات امام خمینی وامام خامنه ای صرفا جهت آگاهی مخاطبین است ونه تأیید ونه رد می شود?