کار و خودباوری درسیره علما
?يكى از امورى كه علامه جعفری به آن اهميت مى داد، بحث خودباورى، اشتغال، خلاقيت و اتكا به مهارتهاى فردىِ فرزندان بود. در ايام تابستان كه مدارس تعطيل بودند، براى هدر نرفتن اوقات فرزندانشان، روشهاى مختلفى را در منزل انجام مى دادند. از جمله آنها، يكى اين بود كه وقتى تعدادى از كتابهاى چاپ شده را از چاپخانه به منزل مى آوردند ـ به ويژه در آن سالهايى كه تفسير مثنوى چاپ مى شد ـ به هر كدام از ما تعدادى از كتابها را تحويل مى دادند و در طى يك هفته ما موظف بوديم اغلاط چاپى يا اشتباهات ديگر را پيدا كنيم. اين كار تا هفته ها ادامه داشت و بعد از اتمام كار، سعى مى كردند با تشويق و جبران زحمات، چه به صورت مالى و چه به صورت غير مالى، در وجود ما ايجاد انگيزه كنند.
يكى ديگر از روشهاى ايشان در منزل براى پر كردن فراغت ما در ايام تابستان، آبگيرى ليمو به روش سنتى بود.
اين طريقه آبگيرى ليمو از سالها قبل در خانواده ما مرسوم بود و همه ساله در اواخر تابستان، خودشان شخصاً و با دو نفر از فرزندان به ميدان ميوه و تره بار مى رفتند و به مقدار لازم، ليمو تهيه مى كردند. سپس با مشاركت بیشتر فرزندان در منزل، مراحل شستشو و آبگيرى آن آغاز مى شد و خود ايشان نيز بعضى اوقات از كتابخانه پايين مى آمدند و نظارت مى كردند.
اين روشها به همراه ديگر تمهيدات ايشان در منزل، در ما نوعى اشتغال و اتكا به مهارتهاى فردى به وجود می آورد. از جمله سخنانى كه ايشان در حين كارها به ما مى گفتند، اين بود: كار و تلاش، جوهر وجود آدمى است و عرق جبينى كه در راه نيت خير و هدف متعالى ريخته شود، اجرى والا دارد.
علی جعفری