رشد اقتصادی امسال ایران منفی 5 درصد خواهد بود
به گزارش خبرگزاری فارس، جدیدترین گزارش صندوق بینالمللی پول نشان میدهد رشد اقتصادی ایران در سال 2020 که 2.5 ماه تا پایان آن باقی مانده است، منفی پنج (منفی 4.99) درصد خواهد بود.
با این حال، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی درباره این پیشبینی گفته است: «نمیدانم این آمار را از کجا آوردند. آنچه ما داریم رشد اقتصادی سه ماهه اول سال در صادرات غیر نفتی منفی 0.6 و در نفتی منهای 2.8 بود. من بسیار امیدوار هستم با توجه به اینکه رشد کشاورزی و صنعت ما در حال افزایش است بنابراین بعید میدانم تا پایان سال رشد ما آنقدر که گفتند منفی باشد. رشد غیرنفتی ما به نظر من حتما مثبت خواهد شد و نفتی هم این حد که گفتند نخواهد بود.»
گفتنی است، این نهاد بینالمللی در این گزارش، پیشبینیهای خود از شاخصهای اقتصادی ایران در گزارش قبلی اش را نیز تصحیح کرده است. پیشبینی اولیه این نهاد بینالمللی از رشد اقتصادی ایران در سال 2020 که از ابتدای آن تمامی کشورهای جهان از جمله ایران با شیوع بیماری کووید 19 دست به گریبان بودند منفی شش بود که در این گزارش آن را بهبود داده است.
همچنین صندوق بینالمللی پول، رشد اقتصادی سال آینده ایران را مثبت 3.2 درصد پیشبینی کرده است. همچنین، نرخ تورم نیز در سال 2020 برابر با 30.5 درصد پیشبینی شده، در حالی که رقم تورم ایران در سال 2019 نیز 41 درصد اعلام شده بود. به این ترتیب، نرخ تورم ایران نیز در سال 2020 بهبود مییابد.
بهبود رشد اقتصادی ایران بنابر اعلام این نهاد بینالمللی در حالی صورت خواهد گرفت که به گفته کارشناسان، با شیوع ویروس کرونا و تعطیل شدن فعالیتهای اقتصادی، جهان در رکودی بیسابقه فرو رفته است. رشد اقتصادی کشورهای پیشرفته که در سال 2019 برابر با 1.7 درصد بوده در سال 2020 به منفی هشت درصد کاهش مییابد. این درحالی است که برآورد قبلی صندوق منفی 6.1 درصد بود. منطقه یورو با رشد اقتصادی 1.2 درصد در سال 2019، امسال رشد اقتصادی منفی 10.2 درصد را تجربه میکند. پیشبینی این نهاد بینالمللی برای رشد اقتصادی این منطقه در گزارش قبلی منفی 7.5 بود. رشد اقتصادی آمریکا از 2.3 درصد در سال 2019 به منفی هشت درصد در سال 2020 کاهش مییابد که در پیشبینی قبلی کاهش 5.9 درصدی را برای این کشور برآورد کرده بود.
بر اساس این گزارش، رشد اقتصادی کشورهای آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، ژاپن، انگلیس و کانادا نیز به شدت کاهش یافته و منفی میشوند. البته برخی بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه در گزارش قبلی وضعیت بهتری داشتند. اما رشد اقتصادی برآوردی برای آنها نیز در این گزارش کاهش یافته است. این نهاد پیشتر هشدار داده بود، رکود اقتصادی جهانی ناشی از شیوع ویروس کرونا میتواند بدتر از بحران اقتصادی سال 2009 باشد.