حکمت تفاوت در میزان ارزاق
۱. تفاوت در رزق باعث میشود که عدّهای کارفرما و عدّهای کارگزار و کارگر شوند؛ و به این وسیله چرخ زندگی اجتماعی میچرخد. در واقع خداوند به هر کسی استعدادهای خاصّی را روزی کرده است. یکی از روزی سلامتی و قدرت بدنی برخوردار است و دیگری از روزی هوش و ابتکار و سومیاز مال و منال دنیوی بهرهی بیشتر برده است، و چهارمیحس هنری خوبی دارد و… و همه اینها از سنخ روزی است. لذا همه از روزی برخوردارند لکن سنخ روزیها متفاوت است؛ و همین امر باعث میشود که همهی مردم به همدیگر محتاج باشند. و این احتیاجهای متقابل، باعث پدید آمدن اجتماع و بقاء آن میشود.
۲. گاه تفاوت در رزق برای امتحان برخی بندگان است؛ تا از این راه استعدادهای فطری افراد شکوفا شود.
۳. گاه تفاوت رزق برای این است که خداوند متعال حضور خویش را در تدبیر عالم به بندگانش نشان دهد؛ و بفهماند که کثرت مال دنیا، ارزش نبوده و علامت عنایت خاصّ خدا به کسی نیست.
۴. روزی افزون، گاه از باب مجازات الهی است. یعنی خداوند متعال کسانی را که خدا را فراموش کرده و به دنیا چسبیدهاند، با امور دنیایی مشغول میکند تا بدون اینکه خود بدانند ناگهان خود را در آتش جهنّم ببینند.
۵. گاه تنگ نمودن روزی برای این است که بندهی خدا طغیان نکند. یعنی همانطور که خدا روزی برخی افراد فاسق را از باب مجازات افزایش میدهد، روزی برخی افراد مؤمن را هم کاهش میدهد تا همواره خود را محتاج خدا ببیند و راه طغیان پیش نگیرد. همچنین اگر همه در یک سطح بودند به استخدام همدیگر در نمیآمد، لذا افراد برای این که از داشتههای دیگران استفاده نمایند متوسل به زور میشدند، همانگونه که کشورهای ثروتمند سعی میکنند با افزایش قدرت نظامیخود دیگر کشورهای ثروتمند را مطیع خود کنند یا خود را از تجاوز آنها در امان نگه دارند. بین کمپانیهای ثروت و سرمایهداران نیز چنین رقابتهای سخت و بعضاً خونبار وجود دارد.
منبع:سایت پرسمان دانشگاهیان