تحلیل مشکلات اقتصادی درزندگی
?گاهي فقر سراغ انسان مي آيد - به جهت گناهان قبلي، و يا به جهت ابتلاء و امتحان انسان- اگر در هر دو حال حضور ربّ را در آن ببينيم، شيطان هيچ كاري نمي تواند بكند و اصلاً اين فقر، شما را آنچنان مضطرب نمي كند كه دست و پاي خود را گم كنيد و از تعادل در بندگي او خارج شويد.
⚫اين فقر همراه توجّه به ربّ است، ولي اگر يك مغازه داري به مشكلات اقتصادي افتاد و آن را بي رابطه با ربّ تحليل كرد، شيطان وارد تحليل هاي او خواهد شد و در نتيجه شروع به گران فروشي و دروغ بافي مي كند.
⚫ملاحظه كنيد شيطان از كجا وارد شد؟ از آن جايي كه آن مغازه دار #فقر را ديد، ولي تنبيه يا امتحان ربّ را نديد، فكر كرد خودش مي تواند كاري بكند و علل متوسط را - از جمله خودش را - اصل گرفت.
⚫بنا به فرمايش علامه(ره): «انسان ها با #زودباوريِ خود، تحت تأثير شيطان قرار مي گيرند»؛ چون به اصل و مبناي كارها و حوادث نظر نمي اندازند. علت هاي اصلي حوادث و مشكلات را همان علل متوسط مي دانند.
⚫انساني كه در هر حادثه اي- اعم از مثبت يا منفي- حضور حضرت ربّ العالمين را يافت، ديگر وسوسه هاي #شيطان بر او كارگر نيست؛ پس درست است كه همه عقل و فطرت دارند، ولي بعضي ها بي حوصلگي مي كنند و به پيام هاي عقل و فطرت بي محلي مي کنند و نگاهشان را در حوادث عالم به نقش ربّ العالمين نمي اندازند و در نتيجه شيطان در نقش دادن به اسباب و وسايل به نحو استقلالي، وارد تحليل ها و عمل آن ها مي شود، در حالي كه خداوند در قرآن دائم ما را متوجّه مي كند كه: «فَسُبْحانَ الَّذي بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَ اِلَيْهِ تُرْجَعُون»
⚫#ملکوت و باطن و اصل هر چيزي در قبضة حضرت حق است و همة حادثه ها هم به او ختم مي شود. حالا اگر ما از اين نكته بزرگ غفلت كرديم، عرصة فعاليت شيطان در جان ما باز مي شود. و بر عکس؛ وقتي ما متوجّه آية فوق شديم و چشم ما باز شد كه تمام جهان با همة فعل و انفعالات در قبضة حق است و هيچ علّتي در تأثير استقلال ندارد، هيچ علّتي از عللِ متوسط، حجاب حضور و تأثير حضرت ربّ العالمين نخواهد شد و لذا كار شيطان ديگر در انديشه ها كارگر نيست و ديگر تسلّطي بر ما نخواهد داشت.
⚫هر گناهي كه انسان مرتكب شود، ريشه اش در اين است كه ابتدا شخص و يا چيزي را به نحو استقلالي نگاه كرده و از حضور ربّ در آن صحنه غفلت كرده است و لذا شيطان جاي حضور ربّ را در قلب او گرفته و چيز ديگري را جاي ربّ او قرار مي دهد و به سوي باطل دعوتش كرده و نگاهش را به آن چيز، تبديل به نگاهي #باطل مي کند.
⚫انسان ميل به #گناه پيدا مي كند چون مي خواهد از طريق #گناه يكي از خلأهاي خود را جبران كند، و از طريق وسوسة #شيطان آن گناه را وسيلة جبران آن خلأ مي بيند و فراموش مي كند كه همان ربّي كه اين خلأ را در تو گذاشته، راه جبران آن را از طريق اِعمال ربوبيت خودش برايت گذارده است، چون #ربّ تو است و مي خواهد تو را بپروراند. تو ربّ اصلي خود را نديدي و لذا راه گناه در پيش گرفتي و در نتيجه از ربّ العالمين بيشتر دور شدي
منبع:کتاب هدف حیات زمینی آدم